Hyppää sisältöön

Minustako vertaisohjaaja?

Mitä vertaisohjaajuus tarkoittaa?

Vertaisohjaajat ovat kävijöiden vertaisia: kulttuurista kiinnostuneita nuoria aikuisia, joilla on jollakin tapaa haasteellinen elämäntilanne esimerkiksi mielenterveyden, työllistymisen tai opintojen suhteen. Useimmat vertaisohjaajat ovat ensin osallistuneet ryhmiin tavallisena kävijänä ja hakeneet sen jälkeen koulutukseen. Joillekin koulutus on ensimmäinen asia, johon he lähtevät mukaan kulttuuripajalla.

Mitä vertaisohjaajakoulutukseen sisältyy?

Koulutus on laajuudeltaan yhteensä 30 tuntia ja koulutuspäivät ovat kestoltaan maksimissaan neljä tuntia. Koulutuksessa käsitellään vertaisohjaajana toimimisen periaatteita ja käytännön asioit, pohditaan vuorovaikutusasioita ja valmistaudutaan erilaisiin tilanteisiin, ajatuksiin ja tunteisiin, joita voi tulla vastaan ryhmiä ohjatessa. Koulutuksen aikana suunnitellaan myös ensimmäinen oma ryhmä. Jokaisena koulutuspäivänä tarjotaan myös pientä syötävää.

Koulutuksen käyminen ei edellytä ryhmien ohjaamista ja siitä on hyötyä, vaikka et lähtisikään ryhmiä ohjaamaan. Vertaisohjaajat voivat olla ryhmien ohjaamisen lisäksi kulttuuripajalla mukana esimerkiksi teemapäivien ja tapahtumien suunnittelussa ja toteuttamisessa, toimintaesittelyissä ja luomassa hyvää ilmapiiriä.

Vertaisohjaajilta edellytetään kykyä kohdella ystävällisesti ja asiallisesti erilaisia ryhmäläisiä sekä kykyä sitoutua aikatauluihin ja sopimuksiin. Erityistaitoja ei vaadita. Työntekijät tukevat vertaisohjaajia koulutuksen jälkeenkin säännöllisillä mentorointikeskusteluilla, ammatillisesti ohjatulla vertaistyönohjauksella ja olemalla aina paikalla talossa. Vastuu haastavista tilanteista on työntekijöillä.

Kiinnostuitko?

Seuraava koulutus järjestetään syksyllä 2024. Tarkemmasta ajankohdasta ja muistakin tulevista koulutuksista kerromme nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Jos olet kiinnostunut koulutuksesta voit jättää yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä kun seuraava koulutus on ajankohtainen.